- کاشان . خیابان امیرکبیر. ساختمان امیرکبیر. طبقه منفی ۲ ، واحد ۱۴
- ۰۳۱-۵۵۳۵۳۱۲۱
حمل و نقل بین المللی یکی از مهمترین مسائلی است که در تجارت جهانی با آن مواجه میشویم. در حمل و نقل بین الملل عوامل بسیاری بر انتخاب نوع حمل تاثیرگذارند. نیاز تجاری کشور مقصد، شرایط جغرافیایی کشور مبدا و مقصد، مسافت بین خریدار و فروشنده، نوع کالا، وزن کالا، ارزش مالی کالا، سرعت، امنیت و هزینه حمل از عوامل تاثیر گذار بر انتخاب شیوه حمل و نقل بین المللی هستند. در برخی معاملات، تحویل سریع محصول توسط شرکتهای کریر و فورواردر , برای جلب رضایت مشتری ضروری است. بنابراین انتخاب شیوه مناسب حمل و نقل باعث تحویل به موقع کالا شده و از بروز خسارت و هزینههای اضافی جلوگیری میکند.
انواع روشهای حمل و نقل بین المللی به طور کلی شامل موارد زیر است:
* حمل و نقل هوایی
* حمل و نقل دریایی
* حمل و نقل جاده ای
* حمل و نقل ریلی
* حمل و نقل مرکب
حمل و نقل هوایی سریعترین، کم ریسکترین و البته گرانترین روش حمل و نقل بین المللی بوده که عموما برای به مقصد رساندن کالاهای سبک و گران قیمت در کمترین زمان ممکن استفاده میشود.
در مقابل، روش دریایی کندترین، پر ریسکترین و در عین حال ارزان ترین روش است. این روش حمل و نقل برای کالاهای سنگین و حجیم که زمان رسیدن آنها از اهمیت کمتری برخوردار است استفاده میشود.
حمل در لوله و کانال نیز جز شیوههای حمل و نقل به شمار میرود که برای نفت،گاز و برخی موارد دیگر استفاده میشود و نیازمند زیرساخت در این زمینه است.
در ادامه مقاله انواع روشهای حمل و نقل بین المللی را شرح میدهیم.
کلیه وسایل نقلیه بین المللی که کالاهای خطرناک حمل میکنند باید از آزمونهای خاصی عبور کنند و مجوز حمل کالای خطرناک دریافت کنند. لیست کالاهای خطرناک در هر کشوری متغیر است و ممکن است کالایی جزو کالاهای خطرناک باشد ولی پس از گذشت یک دوره خاص از لیست کالاهای خطرناک خارج شود.
به صورت کلی لیست این کالاها به شرح زیر است:
مواد منفجره، مواد خورنده، مواد قابل اشتعال، گازها، مواد اکسید کننده، مواد رادیو اکتیو، مواد سمی و اسلحه.
حمل و نقل هوایی گرانترین و سریعترین شیوه حمل است. به دلیل هزینه بالا، این روش معمولاً برای حمل کالاهای گران قیمت، سبک و کم حجم مورد استفاده قرار میگیرد. این روش به ویژه برای مواد غذایی فاسد شدنی استفاده میشود. حمل و نقل هوایی بسته به شرایط برای برخی کالاها انجام میپذیرد.
مزایای حمل و نقل هوایی شامل:
این روش حمل و نقل خطرات و معایبی نیز دارد از جمله:
بیشترین حجم حمل و نقل بین المللی از روش حمل دریایی است. حدود ۷۰ درصد از تجارت جهانی به وسیله کشتیها انجام میگیرد.
حمل و نقل دریایی عبارت است از حمل کالا با انواع کشتی، قایق و سایر شناورها از طریق دریا، اقیانوس، رودخانه یا کانال.
این روش همانند سایر شیوههای حمل نیازمند زیرساخت و تجهیزات است. ایران با احداث بنادر، تجهیزات مربوط به بارگیری و تخلیه، انبارهای مسقف و غیر مسقف، حضور نهادهایی چون گمرک و سایر نهادهای مرتبط با واردات و صادرات، گام بزرگی در جهت بهبود سرعت و کیفیت تجارت بینالمللی برداشته است.
مزایای این روش حمل و نقل، حمل حجم زیادی کالا با هزینه مقرون به صرفه است. حمل و نقل دریایی نیز مانند سایر شیوههای حمل و نقل معایبی دارد از جمله:
انتخاب بیمه مناسب در این روش حمل و نقل بسیار حائز اهمیت است. بیمه تحت کنوانسیون حمل و نقل دریایی، شامل موارد خسارت محدودی است و توصیه میشود که در صورت انتخاب حمل و نقل دریایی از انواع بیمههای اضافی استفاده شود.
حمل و نقل جادهای به عنوان یکی از انعطاف پذیرترین و شاید کم هزینه ترین روشهای حمل و نقل بین المللی، از تنوع مسیرهای جادهای و همچنین در دسترس بودن در زمان مورد نظر برای طیف وسیعی از کالاها و مقاصد استفاده میشود. با این حال، حمل و نقل جادهای نیز دارای معایب و چالشهایی است که باید به آنها توجه شود.
مقررات جادهای در برخی کشورها محدود کننده و آزاردهنده است.
حمل و نقل ریلی از ایمنترین شیوههای حمل و نقل بین المللی است که خطر تصادف و خرابی کالا در آن بسیار کمتر از سایر شیوهها است. همچنین حمل و نقل ریلی از ارزانترین روشهای حمل نیز می باشد.
با گسترش تجارت بین المللی، حمل و نقل ریلی به عنوان یکی از ایمنترین و ارزانترین شیوههای حمل و نقل بین المللی شناخته شده است. حمل و نقل ریلی تحت مقررات متحدالشکل حمل بین المللی کالا به وسیله راه آهن انجام میشود و خطرات آن نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
مسیرها و جدول زمانی حمل و نقل ریلی به اندازه حمل و نقل جادهای قابل انعطاف نیست و خرابی مکانیکی شبکه ریلی میتواند انتقال کالا را با تاخیر روبرو کند. با این حال، با انجام مراقبتهای منظم و استفاده از فناوریهای پیشرفته، این خطرات به حداقل میرسد.
با افزایش تجارت بینالمللی، حمل و نقل بین المللی کالاها نیز اهمیت بیشتری پیدا کرده است. اما یکی از چالشهای اصلی در این زمینه، فاصله بین انبار فروشنده و انبار خریدار است که معمولا با فرودگاه، ایستگاه راهآهن و یا بندر مشخص میشود. برای حل این چالش، باید از چند روش حمل و نقل مختلف استفاده کرد.
روش حمل مرکب، یکی از راهحلهای مورد استفاده در حمل و نقل بین المللی است. در این روش، کامیون برای حمل کالا تا بندر یا فرودگاه استفاده میشود، اما نیازمند ترانسشیپ یا استافینگ برای تغییر وسیله حمل است. این تغییر وسیله حمل باعث افزایش هزینه و زمان میشود که برای بازرگانان مشکلساز خواهد بود.
انتقال کالا از یک وسیله حمل به وسیله حمل دیگر که ترانسشیپ نام دارد نیازمند بارگیری مجدد است که هزینه و زمان بیشتری را به بازرگانان تحمیل خواهد کرد. بنابراین ترانسشیپ کالا باید در قرارداد، پیش فاکتور و همچنین مجوز ثبت سفارش قید شود.
با توجه به این چالشها، امکان استفاده از روشهای حمل و نقل مستقیمتر و کارآمدتر مانند استفاده از ترانسپورت ژرف دریا و یا حمل و نقل هوایی بررسی شده است. این روشها میتوانند زمان و هزینه حمل و نقل را بهبود بخشیده و برای بازرگانان راحتی بیشتری فراهم کنند.
شرکت بازرگانی دیبا ترمه پرنیان ، به عنوان یکی از شرکتهای پیشرو در حوزه حمل و نقل بین المللی، به دنبال راهحلهای نوین و کارآمد برای حمل و نقل مرکب است. با تکیه بر تجربه و تخصص خود، ما متعهد به ارائه خدمات حمل و نقل با کیفیت و بهینه به مشتریان خود هستیم.